יצירת אי של ודאות בתוך ממלכת אי הודאות

מיכל ליזרוביץ' • 25 בינואר 2022

"התחושה שלי היא שבגל הנוכחי הקצב של האירועים ומהירות השינויים הם משהו שלא חווינו בגלים הקודמים. זה מצריך גמישות מאוד גדולה והתאמה מהירה למצב משתנה באופן תדיר"

 

שיחה עם טל פסטרנק-מגנזי, עו"ס ומומחית חוסן


בספרו "על המלחמה" כתב קרל פון קלאוזביץ את המשפט המפורסם: "המלחמה היא ממלכת אי-הודאות". נראה שכיום אי-הודאות היא נחלת הכלל וכולנו מצויים בכוננות תמידית: האם יש בית ספר או לא, האם כדאי להיפגש עם אנשים או שהם מהווים גורם מאיים, האם יש להיכנס לבידוד ותחת אילו תנאים ולכמה זמן ומתי להיבדק, ואנחנו במהו"ת גם התלבטנו: האם לקיים כנס חורף פרונטלי או מקוון. השגרה של כולנו מלאה בהתלבטויות, בלבול ואי-ודאות.


מהו"ת בלב אי-הודאות

במהו"ת אנחנו רואים את השלכות תחושת אי-הודאות בשטח ועל כולם: אנו מספקים מענה לצוותי רווחה וטיפול שחווים לחץ ושחיקה לאור המצב, עורכים סדנאות להורים החווים קושי מתמשך, מלווים מסגרות וקהילות שסבלו מגילויי אלימות ואירועי תקיפה מינית, ומייעצים למנהיגים ומובילי קהילות על התמודדות עם המשבר בקהילותיהם. על מנת להבין את אי-הודאות והשלכותיה, נפגשתי לשיחה עם טל פסטרנק-מגנזי, עו"ס, מטפלת פרטנית, מנחת קבוצות בתחום טראומה, שכול, אובדן וחוסן, מרצה ועוד.


איך את חווה את אי-הודאות כאשת מקצוע ובחייך הפרטיים?


אני חווה את אי הוודאות בכל מיני מישורים בחיי. כמטפלת אני פוגשת מטופלים שתחושת אי-הוודאות והמשברים המתמשכים מייצרים אצלם הרבה יותר חרדות, דיכאונות, קשיי ריכוז, אובדן של משמעות בחייהם ולעיתים אובדן דרך.

כמרצה, אני רואה שאי הוודאות משפיעה גם ברמה הקוגניטיבית. עולה קושי בריכוז ומורגש חוסר פניות רגשי ללימודים.

נוסף לכך, ההנחיות הן מאוד רחבות ופחות ברורות. יותר אנשים נאלצים לקבל החלטות באופן עצמאי, ולחלקם זו חוויה קשה. בעיקר ביחס לעבר בו היו הנחיות ברורות ונוקשות.

כאמא לארבעה אני רואה כיצד אי-הוודאות הממושכת משפיעה על ילדיי. יש להם קושי להתמודד עם אכזבות עקב ביטולים של טיולים שנתיים שוב ושוב ברגע האחרון. הם חווים אתגרים חברתיים ולימודיים וחלקם מרגישים ייאוש מהמצב. התחושה שלי היא שבגל הנוכחי הקצב של האירועים ומהירות השינויים הם משהו שלא חווינו בגלים הקודמים. זה מצריך גמישות מאוד גדולה והתאמה מהירה למצב משתנה באופן תדיר.


איך המציאות הנוכחית משפיעה על החוסן של אנשים ומערכות?


החוסן נשחק מאוד. אני מרגישה שאנשים עייפים, חווים ייאוש ותסכול מתמשך. בהתחלה הייתה תקווה שהמגפה תהיה אירוע קצר אבל התקווה נגוזה. אחר כך הייתה תקווה שהחיסונים ימגרו את המגפה. חווינו אכזבה נוספת. בהמשך, הבוסטר שוב העלה את רמות האופטימיות, אבל בגל הנוכחי התגלה כי גם מחוסנים ומחלימים מצויים בסיכון להידבקות. אנשים מתקשים למצוא נקודות של אור בתקופה הנוכחית.

כמו כן, תמיכה היא אחד המרכיבים החשובים בחוסן. העבודה מהבית והחשש מפני פגישה עם אנשים ובני משפחה, מייצרים ריחוק ופגיעה במעגלי התמיכה הטבעיים. הריחוק של חלק מהאנשים ממעגלי תמיכה פוגע בחוסן שלהם.


באילו כלים את משתמשת כדי לסייע לקהלים שאת פוגשת במצב הנוכחי?


אני משתמשת במגוון מודלים. מודל הגנ"ה מתאים לתקופה הזו וכדאי לתרגל אותו בכל יום:

  • ה - הודיה: לערוך רשימה של 5 דברים שאנו מודים ומודות עליהם. חשוב להתמקד דווקא בדברים הקטנים והיומיומיים.
  • ג - גוף: לבצע כמה דקות של פעילות גופנית מועדפת כמו הליכה, פילאטיס, מוזיקה וריקודים עם הילדים, וכמובן צ'י קונג או יוגה החביבים עליי.
  • נ - נשימה: תרגולים של נשימות ומדיטציות קצרות נמצאו במחקר כיעילים להורדת רמות הלחץ. ישנם סרטוניי תרגול נהדרים ביוטיוב למי שזקוק לליווי והדרכה. תרגולי נשימה ומיינדפולנס מכוונים את תשומת הלב לנוכחות של מחשבות ותחושות ומאפשרים מגע מחודש איתן.
  • ה - השראה: למצוא ציטוט, ספר, פודקאסט, הרצאה וכו' שיעוררו השראה, יחברו אותנו למשהו שהוא מעבר לכאן ועכשיו, יעוררו התרגשות וחשיבה מחוץ לקופסה, וחיבור לתשוקה.


איך השתנה העיסוק בחוסן בשנתיים האחרונות?


החוסן תפס מקום של כבוד. הוא הפך להיות נושא מרכזי במגפה הממושכת. אנשים מבינים שגם אם יש להם חוסן טבעי, עדיין החוסן הוא גמיש, משתנה ומצריך מקום ותרגול יומיומי. נוסף לכך, נוצרה הבנה שחוסן לא מושג בדברים גדולים כמו חופשה בת חודש בקריביים. החוסן דומה יותר לחטיפי אנרגיה, ומושג באמצעות שינויים קטנים ומכוונים בשגרה. השינויים הקטנים הם היוצרים את השינויים המהותיים ביומיום ואת החוסן.


איך את רואה את המצב הנוכחי משפיע על העשייה של מהו"ת ישראל בהווה ובעתיד?


החוסן הפך להיות דבר מהותי ולא מותרות. הוא הפך הכרחי ומהותי ברמה האישית, המשפחתית והקהילתית. אני מאמינה שעובדה זו תשפיע על הפעילות של מהו"ת. באחריותנו להמשיך לפתח כלים ומודלים חדשים להתמודדות עם המצב הנוכחי של אי-ודאות ממושכת.


נסיים בשיר נפלא של נטלי מנחם:

אשרי האיש

שנושק לשמחה

כשהיא חולפת על פניו

מחבק את העצב

רגע לפני שהוא ממשיך,

אשרי האיש

שמבין את הזמניות,

את חוק הארעיות

ונשאר יציב

בנסיבות משתנות


הבלוג של מהו"ת

מאת מרים שפירא 28 באוגוסט 2022
תכנית ההתנתקות עלתה על סדר היום הציבורי בסוף 2003, בנאומו של רה"מ אריאל שרון. הוא הודיע על עזיבה חד צדדית של חבל עזה וצפון השומרון, ועל פינוי כל הישובים היהודיים. לכן, כבר ב-2004, התחלנו לעבוד עם קהילות שהיו מיועדות לפינוי כפוי. ראשי המועצה האזורית שומרון פנו אלי, כמנהלת מהו"ת שומרון (מהו"ת התחילה את פעילותה בשומרון), כדי לבנות תהליך היערכות עבור האוכלוסייה שעומדת להיעקר. המטרה הייתה להכין את התושבים לתהליך שצפוי להיות כואב וקשה, ולאפשר להם לסיימו ב"ראש זקוף" ובתחושת ערך עצמי. עכשיו, כשאנחנו מציינים 17 שנה להתנתקות שהסתיימה באלול, אני רוצה להיזכר באירועי העקירה, במה שלמדתי, ובתובנות שהפקנו כארגון בזמן ההתנתקות.
מאת מיכל ליזרוביץ 27 ביולי 2022
ליווי רוחני - נעים להכיר, הוא תחום חדש ולא מוכר בארץ, שהעוסקים בו (Spiritual Care Providers) מלווים אנשים החווים משבר ואובדן. אנחנו, מהו"ת ישראל, ערכנו השנה הכשרה חדשנית לליווי רוחני-אמוני יחד עם המדרשה בבר אילן וארגון רבני צהר. בהכשרה, המלוות הרוחניות הוכשרו להתמודדות עם מצבי משבר בקהילה שלהן, ליווי אובדן ושכול, וליווי אנשים לקראת סוף חייהם. ד"ר נעמה סט מובילה את ההכשרה לליווי אמוני במדרשה באוני' בר אילן. נוסף לתפקיד זה, היא סגנית ראש המדרשה, רבנית קיבוץ סעד וחברת הנהלה בארגון רבני צהר. פגשתי אותה לשיחה קצרה על ההכשרה.
מאת מיכל ליזרוביץ 17 ביולי 2022
החיים לצד בן זוג עם פוסט טראומה אינם פשוטים. הסובלים מהפרעה זו, נוטים לחוש רוגז והתפרצויות זעם, עייפות, בדידות ועוד. אולם, ישנן נשים שבוחרות לחיות עם האהוב שלהן למרות הקושי. ד"ר חוה וייס, מומחית במהו"ת לטיפול בטראומה ואובדן, ליוותה בחודשים האחרונים קבוצה של נשים שכולן בנות זוג של גברים פוסט-טראומטים מתקופת שירותם הצבאי. הקבוצה הוקמה בשיתוף פעולה עם מרכז חוסן שומרון, ונפגשה אחת לשבוע למפגשי עיבוד באמצעות מוזיקה, אמנות, תנועה ושיחה.
ילד מחזיק בידיים של אמא ואבא
מאת מרים שפירא 13 במאי 2022
ודאי שאלתם את עצמכם: איך אני יכול לעזור לילד שלי להתמודד בשעת חירום? מצבי חירום מבלבלים ומפחידים גם אותנו ההורים, ולכן אספנו עבורכם 3 עצות מועילות לניהול שיחה עם הילד בזמן חירום, ועוד 7 עצות להתמודדות מיטבית עם מצבי חירום.
מאת מיכל ליזרוביץ' 12 במאי 2022
עם פרוץ המגפה, ארגונים נדרשו לסגל הסתכלות אחרת על כל מרחב העבודה והניהול. כל השינויים נאלצו להיות מהירים, ולא כל הארגונים צלחו אותם במיטבם. הכותרות בכתבות הביעו זאת היטב. מי מאיתנו לא נתקל בשנתיים האחרונות בכותרות כמו: "אג'יליות בארגונים", "זעזועים בהנהלה: הכירו את העובדים שמרוצים גם בזמני משבר", "הדילמה הגורלית של ארגונים - איך להיערך ליום שאחרי". כבר כתבנו בבלוג בעבר על היכולת של ארגונים להתאים את עצמם לשינויים מהירים . מיטל גירון, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת ERN ישראל בע"מ, מקבוצת מנורה-מבטחים, יכולה לשפוך לנו אור על בחירות נכונות שנעשו בארגון שלה, דווקא מנקודת המבט של משאבי האנוש. הבחירות הנכונות הובילו לצמיחה מפתיעה במהלך משבר הקורונה, על אף הקושי בעבודה מהבית וצמצום עובדים ומשאבים.
מאת מיכל ליזרוביץ' 25 במרץ 2022
פייק ניוז כבר הפך למונח שגור וקלישאתי בלקסיקון שלנו, אך ידיעות מזויפות הן תופעה מסכנת חיים בעיתות חירום ומשבר. בשנתיים האחרונות הופצו אלפי תכנים מטעים, שהביאו לתוצאות הרסניות וגבו קורבנות רבים. גם כעת, כשמתחוללת מלחמה עקובה מדם באירופה, נערך קרב על התודעה העולמית, באמצעות תוכן ומידע מסולף. בעיתות חירום הציבור נקבר תחת עודף המידע. על מנת לייצר חוסן בזמן חירום, ארגונים צריכים לייצר תשתית של מידע אמין עבור הציבור. איך אפשר להפחית את עודף המידע בשגרה ובזמן חירום? איך ניתן לשפר את החוסן הקהילתי והארגוני? נפגשנו לשיחה עם מיכל שבן קוצר - יועצת תקשורת, הסברה, ומידע לציבור בשגרה וחירום.
מאת מיכל ליזרוביץ' 28 בפברואר 2022
שיחה עם ד"ר שירי דניאלס - מנהלת עמותת ער"ן הרבה לפני שהעולם התמודד עם מגפת הקורונה, הוא התמודד מול מגפה אחרת לגמרי - מגפת הבדידות. בעשורים האחרונים אנו עדים לעלייה ניכרת במספר האנשים בעולם כולו שחשים בדידות, שאותה מכנים החוקרים לא פחו ת מ" המגפה של התקופה המודרנית ". אם לא די בזה, לאורך השנתיים האחרונות נאלצנו לשמור על מרחק פיזי מקרובינו, ונמנענו מקרבה ומגע אנושי. חוקר מדע המדינה האמריקאי דיוויד פריס (Faris) טוען ש אנחנו עורכים כעת ניסוי 'נועז ', שבודק כמה בידוד וריחוק מסוגלת נפש האדם לשאת. ימים יגידו מה תהא ההשפעה ארוכת הטווח של הסגר הממושך, אך כבר כיום רואים עלייה ניכרת בכמות הפניות למוקדי תמיכה נפשית . המגמה הזו נובעת מ ההשלכות הפסיכולוגיות של הריחוק החברתי הממושך. בכדי להבין לעומק את חווית הבדידות בשנתיים האחרונות, שוחחתי עם ד"ר שירי דניאלס , המנהלת המקצועית של עמותת ער"ן - עזרה ראשונה נפשית מצילת חיים בטלפון ובאינטרנט.
מאת מהו"ת ישראל 19 בפברואר 2022
במציאות חסרת יציבות, שמשתנה חדשות לבקרים, עולה הצורך לסגל גמישות בניהול העסק. כל שינוי מפגיש את בעל העסק עם מצבים חדשים ולא מוכרים, המחייבים בחינה ועיצוב מחודש של תפיסות הניהול. גמישות היא שבונה את החוסן האישי והארגוני, ומאפשרת התאוששות, התארגנות מחודשת והגעה ליעדים.
מאת מיכל ליזרוביץ' 1 בפברואר 2022
"80 וארבע" היא סדרת דוקו של "כאן", העוסקת באינטרקציות של ילדים בני 4 ומבוגרים בני 80, המשולבים יחד בגן ילדים שהוקם בדיור מוגן. המסר של מומחי החינוך והגריאטריה בסדרה הוא ברור - נוכחות ילדים בסביבת אוכלוסייה זקנה משפרת את המצב הרגשי, הקוגנטיבי והגופני של שתי הקבוצות.  נזכרתי בסדרה הזו מספר פעמים לאורך השנה האחרונה, כאשר שמעתי על קשישים שחוו בדידות בסגרים, כאשר מהו"ת קיבלה פניות להדרכת מתנדבים מלווי דיירים ותיקים בבניינים, כאשר הייתי ספונה בבית עם משפחתי כשסופת 'כרמל' או "אלפיס" השתוללה.
Share by: