מיכל ליזרוביץ' • 28 בפברואר 2022
שיחה עם ד"ר שירי דניאלס - מנהלת עמותת ער"ן
הרבה לפני שהעולם התמודד עם מגפת הקורונה, הוא התמודד מול מגפה אחרת לגמרי - מגפת הבדידות. בעשורים האחרונים אנו עדים לעלייה ניכרת במספר האנשים בעולם כולו שחשים בדידות, שאותה מכנים החוקרים לא פחות מ"המגפה של התקופה המודרנית". אם לא די בזה, לאורך השנתיים האחרונות נאלצנו לשמור על מרחק פיזי מקרובינו, ונמנענו מקרבה ומגע אנושי. חוקר מדע המדינה האמריקאי דיוויד פריס (Faris) טוען שאנחנו עורכים כעת ניסוי 'נועז', שבודק כמה בידוד וריחוק מסוגלת נפש האדם לשאת. ימים יגידו מה תהא ההשפעה ארוכת הטווח של הסגר הממושך, אך כבר כיום רואים עלייה ניכרת בכמות הפניות למוקדי תמיכה נפשית. המגמה הזו נובעת מההשלכות הפסיכולוגיות של הריחוק החברתי הממושך.
בכדי להבין לעומק את חווית הבדידות בשנתיים האחרונות, שוחחתי עם
ד"ר שירי דניאלס, המנהלת המקצועית של עמותת ער"ן - עזרה ראשונה נפשית מצילת חיים בטלפון ובאינטרנט.

שירי, את פועלת בער"ן מזה שנים רבות. איך שונות השנתיים האחרונות בהיבטים של בדידות?
בימי הקורונה ראינו הכפלה של מספר השיחות שהתקבלו בטלפון ובשירות האונליין, מ-500 ביום ללמעלה מ-1000. שליש מהשיחות עוסקות בבדידות כסיבה הראשית לפניה, אבל בדידות נוכחת כמעט בכל פניה (85%) כסיבה משנית. ב-2020 התקבלו 98,327 פניות בנושא בדידות כסיבה הראשית לפניה, לעומת 59,175 בשנת 2019 - עלייה של 66%. ב-2021 התקבלו למעלה מ-84,000 פניות בנושא בדידות. בדידות היא בדר"כ תופעה נלווית למצבי מצוקה נפשית חריפה כמו דיכאון ואובדנות, תחושה של "אני לגמרי לבד בסיפור הזה". זיהינו אוכלוסיות חדשות, בשלבים שונים של מעגל החיים, שפונות
לראשונה לעזרה נפשית. חלה עליה בפניות סביב יחסים בינאישיים - זוגיות, חיי משפחה ועוד. כלומר, גם אנשים שנאלצו לבלות זמן רב עם משפחתם, חשו בדידות של "לבד יחד" (Alone together).
איך את מבינה את הקשר בין תופעת הבדידות לחוסן?
מודעות לתחושת הבדידות חשובה. אי אפשר לברוח מעצמנו. היכולת להכיר בה, ולהכיל אותה בחמלה ועדינות, משפרת את ההתמודדות שלנו עם החלל שנפער בתוכנו. אנחנו לא צריכים לרוץ ולמלא כל דקה של פנאי בעשיה קדחתנית. יותר להיות, פחות לעשות...
בדידות היא מגפה, אבל לכל אחד מאתנו יש את החיסון - הקשבה, התעניינות, הושטת יד לאחר. בחשכת הבדידות כל אחד מאתנו יכול להיות פנס. אם מישהו מחפש כלי מעשי להתמודדות עם בדידות, התנדבות היא אפשרות טובה. ההתנדבות מקנה תחושת שייכות ומשמעות. מחקרית, היא מאריכה את תוחלת החיים, ובמקרה של ער"ן - מצילה חיים.
מה את מזהה שהשתנה בשדה המחקרי בתחום הזה לאורך השנים?
הרבה השתנה. גילינו שבדידות קיימת בכל גיל ולא רק בקרב קשישים. המחקר התמקד גם בבדידות בעידן הדיגיטלי. מצד אחד, ישנם ערוצים מרובים ליצירה ושימור של קשרים. ביישנים יכולים להתבטא יותר בחופשיות. מצד שני, ישנן תופעות של בריונות ברשת, שיימינג, חרם והרחקה. בין השאר, אנחנו מציעים עזרה נפשית באמצעות צ'אט וואטספ, כדי לפנות לקהלים יותר צעירים שרגילים לקבל פתרונות דיגיטליים.

כאמור, תופעת הבדידות חצתה מגזרים ואוכלוסיות, החל מילדים וכלה בקשישים. מהם קווי הדמיון והשוני שאת מזהה בין המגזרים והאוכלוסיות השונות?
כל אחד חווה בדידות. זו חוויה אנושית קיומית ובסיסית. עם זאת, הסיבות לבדידות משתנות במהלך החיים:
גיל ההתבגרות - מעבר מתלות בהורים לגיבוש זהות באמצעות החברים - קבוצת השווים. יש צורך עצום בהבנה וקבלה ע"י החברה, ולכן חרם או בריונות בגיל זה עלולים לגרום לפגיעה קשה.
קשישים - התמודדות עם פרידות ואובדן, בגידה של הגוף, פרישה מהעבודה. תחושה של דחיקה החוצה ע"י החברה, כי "העולם שייך לצעירים". יש ליצור תהליך של הסתגלות ולמצוא משמעות חדשה.
באילו קהילות את מזהה שינוי בזהות הפונים או בעליית כמות הפניות? איך השתנה המענה שלכם לאור השינוי בקהל הפונים?
אני מזהה בדידות חוצת מאפיינים דמוגרפיים ותרבותיים. השקנו שירות לקהילה החרדית, לצוותים רפואיים, לאומנים ואנשי תרבות. יש יותר פניות של ילדים ומתבגרים. הרחבנו את המענה באנגלית, ערבית, רוסית ואמהרית. הוספנו צרפתית וספרדית. בכל שפה ניתן להשאיר הודעה גם אם אין מתנדב פנוי במשמרת שדובר אותה שפה. באמת, אף אחד לא חסין ממצוקה רגשית ובדידות, בייחוד בזמן מגפה עולמית רבת תהפוכות. אנשים שמעולם לא חוו מצוקה רגשית עזה, פונים אלינו לעזרה. לפעמים, הם מדווחים, הם לא מזהים את עצמם במראה. הפניה האנונימית מאפשרת להם להתגבר על מחסום החשש ולפנות לעזרה.

אילו מענים נוספים ער"ן ומהו"ת ישראל יכולים לספק?
בער"ן אנחנו פוגשים את הבדידות בכל פניה בטלפון וברשת. כאשר הפונים זוכים להקשבה ולאמפתיה נקיה משיפוט, הם חשים פחות בודדים בסבלם. בזמן השיחה הם לא לבד, ואנחנו נושאים איתם את המשא שהם סוחבים. באמצעות מרכז ההכשרה שלנו אנחנו מלמדים מיומנויות של עזרה ראשונה נפשית כדי לתת כלים לאנשים להיות שם עבור אחרים וגם להציל חיים. אבל, מעבר לזה, כארגונים שחברים בקואליציה הישראלית לטראומה, אנחנו יכולים לפתח מענים קהילתיים ומקצועיים שישפרו את ההתמודדות עם מגפה שפחות מדוברת ולעיתים סמויה.
מנהלים יקרים, מהו"ת ישראל מציעה מגוון כלים וסדנאות לשיפור החוסן, התמודדות עם מצבי לחץ ומשבר, והכנה לחירום בשגרה. אנו תופרים מענה אישי בהתאם להרכב הקבוצה, בין אם זו קבוצה קהילתית, ארגונית, רשותית ועוד. אם אתם חשים בקושי כלשהו בתוך הקהילה שלכם, נוכל לסייע לכם.
אנא צרו אתנו קשר לשיחת ייעוץ אישית.
הבלוג של מהו"ת





