מהו"ת בשומרון - 17 שנה להתנתקות

מרים שפירא • 28 באוגוסט 2022

תכנית ההתנתקות עלתה על סדר היום הציבורי בסוף 2003, בנאומו של רה"מ אריאל שרון. הוא הודיע על עזיבה חד צדדית של חבל עזה וצפון השומרון, ועל פינוי כל הישובים היהודיים. לכן, כבר ב-2004, התחלנו לעבוד עם קהילות שהיו מיועדות לפינוי כפוי. ראשי המועצה האזורית שומרון פנו אלי, כמנהלת מהו"ת שומרון (מהו"ת התחילה את פעילותה בשומרון), כדי לבנות תהליך היערכות עבור האוכלוסייה שעומדת להיעקר. המטרה הייתה להכין את התושבים לתהליך שצפוי להיות כואב וקשה, ולאפשר להם לסיימו ב"ראש זקוף" ובתחושת ערך עצמי. עכשיו, כשאנחנו מציינים 17 שנה להתנתקות שהסתיימה באלול, אני רוצה להיזכר באירועי העקירה, במה שלמדתי, ובתובנות שהפקנו כארגון בזמן ההתנתקות.


מודל שלוש הרגליים - התמודדות במצבי אי-ודאות


בחיי הפרט והמשפחה קיימים מצבים של התמודדות מתמשכת עם איום, אי ודאות וטלטלות קשות של המציאות:

  • חיים לצד מחלה סופנית של אחד מבני המשפחה.
  • חיים לצד איום של משפט מתמשך של אחד מבני המשפחה שעלול להסתיים במאסר.
  • תקופה מתמשכת של טרור מזדמן, ללא חוקיות קבועה של עיתוי או מיקום. 
  • איום בפינוי כפוי ועקירה של אדם מביתו, מסיבות של עיקול על רקע כספי או פינוי של קהילה על רקע פוליטי או מדיני.


כל המצבים האלו דורשים התארגנות נפשית משמעותית, משום שאין להם התחלה וסיום ידועים מראש. אירוע טראומטי בדרך כלל מתרחש ומסתיים, ורק אז מתחילה התמודדות של איסוף כוחות ועיבוד. אבל במצבי חיים ממושכים, אין התארגנות מסודרת לצורך עיבוד של הטראומה והאובדן. המצב הופך לקשה אפילו יותר בגלל אי הוודאות. אנחנו אומרים לעצמנו "אולי זה בעצם לא יקרה", כי לנפש יש נטיה טבעית להגן על עצמה מפני זעזוע עתידי. מהסיבות האלו, איום מתמשך גורם לערעור פנימי והתשה.


שא נור


בתחילת תהליך ההיערכות בשומרון, פיתחנו, יחד עם בעלי התפקידים ואנשי הציבור במועצה,  מודל להתמודדות במצבי אי ודאות, שהותאם לכל אחת מארבע הקהילות שעמדו בפני גירוש (גנים, כדים, חומש ושא-נור). לפי מודל "שלוש הרגליים", כדי להתמודד עם מציאות מורכבת, אדם נדרש לפעול בשלושה ערוצים שונים: מאבק, רציפות והתבוננות.

מאבק: חיוני לאדם, למשפחה ולקהילה כנגד איום שקיים במציאות. המאבק יכול להיות רפואי – ניסיון להשיג תרופה ניסיונית שיכולה להאריך חיים. לעתים המאבק יהיה משפטי או כספי, פוליטי, או ביטחוני. הערוץ של המאבק הוא חיוני לתחושות התקווה והאקטיביות, שתורמות לחוסן האישי.


רציפות: במציאות מעורערת וחסרת ודאות, כאשר בכל רגע יכול להגיע מידע חדש, יש צורך גדול ברציפויות, כמו שגרת עבודה או לימודים. גם אם יש מאבק במחלה, המשפחה תשמור על חוסנה בכך שתקפיד על ארוחות מסודרות, קניית בגדים לילדים, ציון ימי הולדת וכו'.


התבוננות: מטרתה של ההתבוננות היא יצירת מרחב מוגן לשיח - שיח פנימי, שיח בין בני זוג, שיח בין הורים לילדיהם, שיח בין שכנים או תושבים. בתקופות של איום, קשה לשמור על מרחבים של שיח מוגן. הנטיה הטבעית וההישרדותית היא לפעול, ולא 'להיות'. מצב זה יוצר חוסר איזון של עשייה מרובה ומתישה, רוויה באנרגיה של מאבק, ללא הזדמנויות מספיקות ל'תדלוק'. לכן, חשוב ליצור הזדמנויות ל'תדלוק' באמצעות שיח על דאגות וחילוקי דעות. במצבי אי ודאות החרדה עולה, ואיתה גם התפקוד משתבש. ההתבוננות והשיח יכולים לתמוך ולצמצם חרדה.




יישום המודל


כדי ליישם את המודל, לכל קהילה הוצמדו איש מהו"ת ועו"ס מקומית שמוכרת לתושבים. כל זוג ליווה את המנהיגות המקומית של הישוב, וסייע לה לנהל ולהנהיג בתקופת אי ודאות. כמו כן, הזוגות ערכו ביקורי בית כדי ליצור דיאלוג משפחתי וזוגי על התקופה וכדי לענות על צרכים נוספים: צורך בקישור לשירותים ציבוריים שונים, צורך לשוחח, צורך בקבלת לגיטימציה לתחושות הקשות, וצורך בעידוד שיתן למשפחות תחושת שליטה. כתוצאה מהמפגשים הישירים עם המשפחות, יצרנו מענים נוספים שהיו ממוקדים בחוויה של הילדים, מענים שפיתחו אצלם חוסן בתקופה חסרת ודאות ומעוררת חרדה.



המודל הופעל בתקופות של המתנה והתכוננות לפינוי כפוי, והרשות שטיפלה באירועים אלו הפיקה תועלת רבה מהתארגנות בהתאם למודל. בליווי של מהו"ת, כל מחלקה ברשות הייתה אחראית על ערוץ אחר (מחלקות הארגון והלוגיסטיקה עסקו בשימור רציפויות, מחלקת החינוך והרווחה עסקו בהתבוננות, והמחלקה האסטרטגית של המועצה עסקה במאבק). נשמרו פגישות קבועות לתיאום בין המחלקות השונות ולפתרון קונפליקטים.


גם בקרב הקהילות והמשפחות, המודל היה בשימוש. עם זאת, ככל שהקהילה קטנה יותר (ואף יותר, אם מדובר במשפחה) קשה לה יותר ליישם את המודל במלואו, כי העומס נופל על מספר קטן יותר של אנשים. הפעלה של שלושת הערוצים בו זמנית, דורשת אנרגיות ומאמץ מנטלי גדול. אבל, המאמץ הזה הוא בדיוק מה שיוצר את ההתמודדות הטובה עם המורכבות והויסות העצמי שכל כך צריך אותם.

גנים


מה קרה כתוצאה מיישום המודל?


קשה מאוד להעריך בצורה מסודרת תוצאות והשפעות של המהלך, שיצר מרחבים מוגנים של שיח זוגי, משפחתי, קבוצתי וקהילתי. מדיווחים של עקורים שנאלצו לעזוב את יישוביהם, עלה כי הביקורים בבתים היו משמעותיים עבורם, ואפשרו חשיבה יותר "נקיה" בתקופה הקשה שלפני העקירה. רוב העקורים מישובי צפון השומרון מצאו את מקומם במקומות מגורים חלופיים והסתגלו לנסיבות חייהם החדשות. נראה כי הם סובלים פחות מסימנים פוסטראומטיים לעומת עקורים אחרים.



מה למדנו במהו"ת?


  • למדתי שבזמן משבר קשה, אפשר ליצור תנאים מוגנים לדיאלוג משמעותי. זה מעורר תקווה בעיניי. אפשר לייצר מרחב לשיח זוגי משמעותי גם אם יש קונפליקט בין בני הזוג בשאלות מהותיות מאוד כמו: יחס למדינה, התנהלות כספית ועוד. יותר מזה, אפשר לייצר מרחב קבוצתי לילדים שמתמודדים עם חוסר ודאות ואיום ולאפשר להם לבנות חוסן אישי מתוך הקבוצה.


  • במציאות מאיימת ולוחצת, יש נטייה לסמוך ולקבל סיוע מדמויות מוכרות. היכולת לקבל סיוע מיועץ זר היא מוגבלת. אבל היכולת הזו מתפתחת ככל שמתרחקים מהאירוע המשברי. הייתה נכונות נמוכה בעת ההיערכות לקראת ההתנתקות, להיעזר ביועצים "זרים" מחוץ למערכת, והסיוע התאפשר רק בזכות נוכחות של דמות מוכרת נוספת.


  • הצוותים המעורבים של יועץ מטעם מהו"ת ויועץ מקומי היו מוצלחים מאוד, ונתנו שירות טוב יותר לתושבים, וגם שמרו יותר על החוסן של אנשי הצוות. הצוות ההטרוגני יצר אפשרויות של חשיפה לנקודות ראות שונות, וצמצם תהליכי שחיקה שנוצרים בעבודה אינטנסיבית כזו.



בי באופן אישי, וגם במהו"ת כעמותה, האירוע הזה נחרט והתווה לנו את המשך הדרך בכל הקשור להתמודדות קהילה מול איום מתמשך.

כמו כן, "מודל שלוש הרגליים" שירת אותנו לאורך שנים באירועים דומים של עקירת קהילות ופינוי כפוי.


הבלוג של מהו"ת

מאת מיכל ליזרוביץ 27 ביולי 2022
ליווי רוחני - נעים להכיר, הוא תחום חדש ולא מוכר בארץ, שהעוסקים בו (Spiritual Care Providers) מלווים אנשים החווים משבר ואובדן. אנחנו, מהו"ת ישראל, ערכנו השנה הכשרה חדשנית לליווי רוחני-אמוני יחד עם המדרשה בבר אילן וארגון רבני צהר. בהכשרה, המלוות הרוחניות הוכשרו להתמודדות עם מצבי משבר בקהילה שלהן, ליווי אובדן ושכול, וליווי אנשים לקראת סוף חייהם. ד"ר נעמה סט מובילה את ההכשרה לליווי אמוני במדרשה באוני' בר אילן. נוסף לתפקיד זה, היא סגנית ראש המדרשה, רבנית קיבוץ סעד וחברת הנהלה בארגון רבני צהר. פגשתי אותה לשיחה קצרה על ההכשרה.
מאת מיכל ליזרוביץ 17 ביולי 2022
החיים לצד בן זוג עם פוסט טראומה אינם פשוטים. הסובלים מהפרעה זו, נוטים לחוש רוגז והתפרצויות זעם, עייפות, בדידות ועוד. אולם, ישנן נשים שבוחרות לחיות עם האהוב שלהן למרות הקושי. ד"ר חוה וייס, מומחית במהו"ת לטיפול בטראומה ואובדן, ליוותה בחודשים האחרונים קבוצה של נשים שכולן בנות זוג של גברים פוסט-טראומטים מתקופת שירותם הצבאי. הקבוצה הוקמה בשיתוף פעולה עם מרכז חוסן שומרון, ונפגשה אחת לשבוע למפגשי עיבוד באמצעות מוזיקה, אמנות, תנועה ושיחה.
ילד מחזיק בידיים של אמא ואבא
מאת מרים שפירא 13 במאי 2022
ודאי שאלתם את עצמכם: איך אני יכול לעזור לילד שלי להתמודד בשעת חירום? מצבי חירום מבלבלים ומפחידים גם אותנו ההורים, ולכן אספנו עבורכם 3 עצות מועילות לניהול שיחה עם הילד בזמן חירום, ועוד 7 עצות להתמודדות מיטבית עם מצבי חירום.
מאת מיכל ליזרוביץ' 12 במאי 2022
עם פרוץ המגפה, ארגונים נדרשו לסגל הסתכלות אחרת על כל מרחב העבודה והניהול. כל השינויים נאלצו להיות מהירים, ולא כל הארגונים צלחו אותם במיטבם. הכותרות בכתבות הביעו זאת היטב. מי מאיתנו לא נתקל בשנתיים האחרונות בכותרות כמו: "אג'יליות בארגונים", "זעזועים בהנהלה: הכירו את העובדים שמרוצים גם בזמני משבר", "הדילמה הגורלית של ארגונים - איך להיערך ליום שאחרי". כבר כתבנו בבלוג בעבר על היכולת של ארגונים להתאים את עצמם לשינויים מהירים . מיטל גירון, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת ERN ישראל בע"מ, מקבוצת מנורה-מבטחים, יכולה לשפוך לנו אור על בחירות נכונות שנעשו בארגון שלה, דווקא מנקודת המבט של משאבי האנוש. הבחירות הנכונות הובילו לצמיחה מפתיעה במהלך משבר הקורונה, על אף הקושי בעבודה מהבית וצמצום עובדים ומשאבים.
מאת מיכל ליזרוביץ' 25 במרץ 2022
פייק ניוז כבר הפך למונח שגור וקלישאתי בלקסיקון שלנו, אך ידיעות מזויפות הן תופעה מסכנת חיים בעיתות חירום ומשבר. בשנתיים האחרונות הופצו אלפי תכנים מטעים, שהביאו לתוצאות הרסניות וגבו קורבנות רבים. גם כעת, כשמתחוללת מלחמה עקובה מדם באירופה, נערך קרב על התודעה העולמית, באמצעות תוכן ומידע מסולף. בעיתות חירום הציבור נקבר תחת עודף המידע. על מנת לייצר חוסן בזמן חירום, ארגונים צריכים לייצר תשתית של מידע אמין עבור הציבור. איך אפשר להפחית את עודף המידע בשגרה ובזמן חירום? איך ניתן לשפר את החוסן הקהילתי והארגוני? נפגשנו לשיחה עם מיכל שבן קוצר - יועצת תקשורת, הסברה, ומידע לציבור בשגרה וחירום.
מאת מיכל ליזרוביץ' 28 בפברואר 2022
שיחה עם ד"ר שירי דניאלס - מנהלת עמותת ער"ן הרבה לפני שהעולם התמודד עם מגפת הקורונה, הוא התמודד מול מגפה אחרת לגמרי - מגפת הבדידות. בעשורים האחרונים אנו עדים לעלייה ניכרת במספר האנשים בעולם כולו שחשים בדידות, שאותה מכנים החוקרים לא פחו ת מ" המגפה של התקופה המודרנית ". אם לא די בזה, לאורך השנתיים האחרונות נאלצנו לשמור על מרחק פיזי מקרובינו, ונמנענו מקרבה ומגע אנושי. חוקר מדע המדינה האמריקאי דיוויד פריס (Faris) טוען ש אנחנו עורכים כעת ניסוי 'נועז ', שבודק כמה בידוד וריחוק מסוגלת נפש האדם לשאת. ימים יגידו מה תהא ההשפעה ארוכת הטווח של הסגר הממושך, אך כבר כיום רואים עלייה ניכרת בכמות הפניות למוקדי תמיכה נפשית . המגמה הזו נובעת מ ההשלכות הפסיכולוגיות של הריחוק החברתי הממושך. בכדי להבין לעומק את חווית הבדידות בשנתיים האחרונות, שוחחתי עם ד"ר שירי דניאלס , המנהלת המקצועית של עמותת ער"ן - עזרה ראשונה נפשית מצילת חיים בטלפון ובאינטרנט.
מאת מהו"ת ישראל 19 בפברואר 2022
במציאות חסרת יציבות, שמשתנה חדשות לבקרים, עולה הצורך לסגל גמישות בניהול העסק. כל שינוי מפגיש את בעל העסק עם מצבים חדשים ולא מוכרים, המחייבים בחינה ועיצוב מחודש של תפיסות הניהול. גמישות היא שבונה את החוסן האישי והארגוני, ומאפשרת התאוששות, התארגנות מחודשת והגעה ליעדים.
מאת מיכל ליזרוביץ' 1 בפברואר 2022
"80 וארבע" היא סדרת דוקו של "כאן", העוסקת באינטרקציות של ילדים בני 4 ומבוגרים בני 80, המשולבים יחד בגן ילדים שהוקם בדיור מוגן. המסר של מומחי החינוך והגריאטריה בסדרה הוא ברור - נוכחות ילדים בסביבת אוכלוסייה זקנה משפרת את המצב הרגשי, הקוגנטיבי והגופני של שתי הקבוצות.  נזכרתי בסדרה הזו מספר פעמים לאורך השנה האחרונה, כאשר שמעתי על קשישים שחוו בדידות בסגרים, כאשר מהו"ת קיבלה פניות להדרכת מתנדבים מלווי דיירים ותיקים בבניינים, כאשר הייתי ספונה בבית עם משפחתי כשסופת 'כרמל' או "אלפיס" השתוללה.
מאת מיכל ליזרוביץ' 25 בינואר 2022
"התחושה שלי היא שבגל הנוכחי הקצב של האירועים ומהירות השינויים הם משהו שלא חווינו בגלים הקודמים. זה מצריך גמישות מאוד גדולה והתאמה מהירה למצב משתנה באופן תדיר" שיחה עם טל פסטרנק-מגנזי, עו"ס ומומחית חוסן