הפציעה השקופה - זוגיות בפוסט טראומה

מיכל ליזרוביץ • 17 ביולי 2022

החיים לצד בן זוג עם פוסט טראומה אינם פשוטים. הסובלים מהפרעה זו, נוטים לחוש רוגז והתפרצויות זעם, עייפות, בדידות ועוד. אולם, ישנן נשים שבוחרות לחיות עם האהוב שלהן למרות הקושי. ד"ר חוה וייס, מומחית במהו"ת לטיפול בטראומה ואובדן, ליוותה בחודשים האחרונים קבוצה של נשים שכולן בנות זוג של גברים פוסט-טראומטים מתקופת שירותם הצבאי. הקבוצה הוקמה בשיתוף פעולה עם מרכז חוסן שומרון, ונפגשה אחת לשבוע למפגשי עיבוד באמצעות מוזיקה, אמנות, תנועה ושיחה.

חוה, מה הקשיים שמאפיינים אנשים בעלי פוסט-טראומה? 

בין השאר, הם סובלים ממחשבות חודרניות בלי קשר לסיטואציה. כלומר, הם יכולים לנסוע באוטובוס ולשמוע ברדיו שיר עליז ושמח. אם השיר מתקשר איכשהו לטראומה, הוא יוביל למחשבה חודרנית. הם גם סובלים מעוררות יתר, רגזנות, התקפי זעם, חוסר שקט, קושי בריכוז. לכן לעיתים הם יתקשו להתמיד בעבודה קבועה והאווירה בבית תהיה מתוחה.


אדם שסובל מפוסט טראומה נמנע מפעולות שעלולות להזכיר את הטראומה. לצערנו, יכולה להיווצר הימנעות מדברים כה רבים בחיים עד כדי תחושה של הימנעות מהחיים עצמם. הם גם חושבים מחשבות שליליות על עצמם. האדם הפוסט טראומטי מאשים את עצמו, חושב על עצמו מחשבות שליליות ומשליך אותן גם על הסובבים אותו. לעיתים קרובות יש לו מחשבות אובדניות.

קלפים בקבוצה

מה ההשפעה של החיים לצד פוסט-טראומטי? 

המשפחה החיה לצד הפוסט טראומטי, לעיתים קרובות נזהרת לא להפריע, לא להרגיז, לא לעורר. הפוסט טראומטי משליך על בת זוגו ועל הילדים את כל הקשיים שלו ומאשים אותה ואותם. יש לו מצבי רוח משתנים, לא ברורים ולא צפויים. כל מעבר ושינוי משפיע עליו ועל המשפחה לרעה. חלקם הגדול לא אוהבים לצאת מהבית, לצאת לטייל, לשבת בשולחן שבת. הילדים יודעים שאבא כועס וצועק, לא תמיד מבינים מדוע, ולעיתים חשים שזו אשמתם. החיים לצד פוסט טראומטי מעוררים צורך להסתיר מפני הסביבה את המתרחש בבית, לתרץ תירוצים מדוע הבעל לא מגיע לאסיפות הורים, למסיבות של הילדים, לאירועים משפחתיים וכד'. חלק גדול של הנשים שחיות לצד בעל פוסט טראומטי, לוקחות על עצמן את עול הבית (כלכלה, חינוך הילדים, ניהול הבית וכד').


איזה תהליך חוויתן יחד בחודשים האחרונים?

התהליך היה מאוד מרגש. הנשים הרגישו שבקבוצה יש מי שמבינה אותן, חווה אותן. הן לא הרגישו שהן צריכות להתנצל. הן הרגישו נורמליות בסיטואציה לא נורמלית. עיבדנו את מה שהן עוברות אך גם עבדנו על החיבור לכוחות והתמיכה. היה בכי אך גם צחוק ושמחה. הן קראו לפוסט טראומה "פסטרמה" ותמיד השם העלה צחוק וחיוך. כל אחת מגיעה מעולם אחר, גיל אחר ועדיין הן היו מאוד מחוברות אחת לשנייה.


אלה נשים שנמצאות במצב הישרדות תמידי, בעיקר בבית ומול החברה. לעיתים אף מול המשפחה המורחבת שלא יודעת מספיק. הנשים למדו להיתמך אחת בשנייה, להקשיב לניסיון החיים אחת של השנייה, להתמודד בצורה אחרת. כל אישה בקבוצה עשתה שינוי קטן בעניין ההכלה והקבלה של בן הזוג. הן עברו גילוי מחדש של בן הזוג. הן למדו לתווך לילדים את המצב. הקבוצה הסתיימה לעת עתה, אבל הן ממשיכות להיפגש אחת לחודש ולנהל קבוצת וואצאפ כדי להיתמך אחת בשנייה.


בית טובע

את חושבת שהייתה התפתחות במודעות לפוסט טראומה?

מצד אחד, יש יותר מודעות לפוסט טראומה. אבל מצד שני, יש עוד דרך ארוכה, בעיקר של החברה. יש הרבה בושה של הלוקים בה ובני משפחותיהם. ברגע שאפשר יהיה להוריד את עול הבושה והמסכות השונות, ולהתמקד רק בהחלמה, יהיה להם יותר קל גם מול עצמם. הם לא אשמים במה שקרה להם, הם גיבורים שנתנו למדינה.


אני חושבת שמהו"ת, יחד עם מרכזי החוסן, צריכה לפתח את הנישה הזו של מעגלי תמיכה לבנות הזוג. הן מהוות עמוד התווך של הפוסט טראומטים. אנחנו צריכים לצעוק את צעקתן של בנות הזוג ובעליהן.


עמותת מהו"ת ישראל מציעה לארגונים ועסקים מגוון כלים וסדנאות לשיפור החוסן, התמודדות עם מצבי לחץ ומשבר, והכנה לחירום בשגרה. אנו תופרים מענה מותאם אישית לצרכי הלקוח. מוזמנים לברר על פעילתנו באתר, בדף הפייסבוק, או ליצור איתנו קשר לשיחת ייעוץ אישית.

הבלוג של מהו"ת

מאת מרים שפירא 28 באוגוסט 2022
תכנית ההתנתקות עלתה על סדר היום הציבורי בסוף 2003, בנאומו של רה"מ אריאל שרון. הוא הודיע על עזיבה חד צדדית של חבל עזה וצפון השומרון, ועל פינוי כל הישובים היהודיים. לכן, כבר ב-2004, התחלנו לעבוד עם קהילות שהיו מיועדות לפינוי כפוי. ראשי המועצה האזורית שומרון פנו אלי, כמנהלת מהו"ת שומרון (מהו"ת התחילה את פעילותה בשומרון), כדי לבנות תהליך היערכות עבור האוכלוסייה שעומדת להיעקר. המטרה הייתה להכין את התושבים לתהליך שצפוי להיות כואב וקשה, ולאפשר להם לסיימו ב"ראש זקוף" ובתחושת ערך עצמי. עכשיו, כשאנחנו מציינים 17 שנה להתנתקות שהסתיימה באלול, אני רוצה להיזכר באירועי העקירה, במה שלמדתי, ובתובנות שהפקנו כארגון בזמן ההתנתקות.
מאת מיכל ליזרוביץ 27 ביולי 2022
ליווי רוחני - נעים להכיר, הוא תחום חדש ולא מוכר בארץ, שהעוסקים בו (Spiritual Care Providers) מלווים אנשים החווים משבר ואובדן. אנחנו, מהו"ת ישראל, ערכנו השנה הכשרה חדשנית לליווי רוחני-אמוני יחד עם המדרשה בבר אילן וארגון רבני צהר. בהכשרה, המלוות הרוחניות הוכשרו להתמודדות עם מצבי משבר בקהילה שלהן, ליווי אובדן ושכול, וליווי אנשים לקראת סוף חייהם. ד"ר נעמה סט מובילה את ההכשרה לליווי אמוני במדרשה באוני' בר אילן. נוסף לתפקיד זה, היא סגנית ראש המדרשה, רבנית קיבוץ סעד וחברת הנהלה בארגון רבני צהר. פגשתי אותה לשיחה קצרה על ההכשרה.
ילד מחזיק בידיים של אמא ואבא
מאת מרים שפירא 13 במאי 2022
ודאי שאלתם את עצמכם: איך אני יכול לעזור לילד שלי להתמודד בשעת חירום? מצבי חירום מבלבלים ומפחידים גם אותנו ההורים, ולכן אספנו עבורכם 3 עצות מועילות לניהול שיחה עם הילד בזמן חירום, ועוד 7 עצות להתמודדות מיטבית עם מצבי חירום.
מאת מיכל ליזרוביץ' 12 במאי 2022
עם פרוץ המגפה, ארגונים נדרשו לסגל הסתכלות אחרת על כל מרחב העבודה והניהול. כל השינויים נאלצו להיות מהירים, ולא כל הארגונים צלחו אותם במיטבם. הכותרות בכתבות הביעו זאת היטב. מי מאיתנו לא נתקל בשנתיים האחרונות בכותרות כמו: "אג'יליות בארגונים", "זעזועים בהנהלה: הכירו את העובדים שמרוצים גם בזמני משבר", "הדילמה הגורלית של ארגונים - איך להיערך ליום שאחרי". כבר כתבנו בבלוג בעבר על היכולת של ארגונים להתאים את עצמם לשינויים מהירים . מיטל גירון, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת ERN ישראל בע"מ, מקבוצת מנורה-מבטחים, יכולה לשפוך לנו אור על בחירות נכונות שנעשו בארגון שלה, דווקא מנקודת המבט של משאבי האנוש. הבחירות הנכונות הובילו לצמיחה מפתיעה במהלך משבר הקורונה, על אף הקושי בעבודה מהבית וצמצום עובדים ומשאבים.
מאת מיכל ליזרוביץ' 25 במרץ 2022
פייק ניוז כבר הפך למונח שגור וקלישאתי בלקסיקון שלנו, אך ידיעות מזויפות הן תופעה מסכנת חיים בעיתות חירום ומשבר. בשנתיים האחרונות הופצו אלפי תכנים מטעים, שהביאו לתוצאות הרסניות וגבו קורבנות רבים. גם כעת, כשמתחוללת מלחמה עקובה מדם באירופה, נערך קרב על התודעה העולמית, באמצעות תוכן ומידע מסולף. בעיתות חירום הציבור נקבר תחת עודף המידע. על מנת לייצר חוסן בזמן חירום, ארגונים צריכים לייצר תשתית של מידע אמין עבור הציבור. איך אפשר להפחית את עודף המידע בשגרה ובזמן חירום? איך ניתן לשפר את החוסן הקהילתי והארגוני? נפגשנו לשיחה עם מיכל שבן קוצר - יועצת תקשורת, הסברה, ומידע לציבור בשגרה וחירום.
מאת מיכל ליזרוביץ' 28 בפברואר 2022
שיחה עם ד"ר שירי דניאלס - מנהלת עמותת ער"ן הרבה לפני שהעולם התמודד עם מגפת הקורונה, הוא התמודד מול מגפה אחרת לגמרי - מגפת הבדידות. בעשורים האחרונים אנו עדים לעלייה ניכרת במספר האנשים בעולם כולו שחשים בדידות, שאותה מכנים החוקרים לא פחו ת מ" המגפה של התקופה המודרנית ". אם לא די בזה, לאורך השנתיים האחרונות נאלצנו לשמור על מרחק פיזי מקרובינו, ונמנענו מקרבה ומגע אנושי. חוקר מדע המדינה האמריקאי דיוויד פריס (Faris) טוען ש אנחנו עורכים כעת ניסוי 'נועז ', שבודק כמה בידוד וריחוק מסוגלת נפש האדם לשאת. ימים יגידו מה תהא ההשפעה ארוכת הטווח של הסגר הממושך, אך כבר כיום רואים עלייה ניכרת בכמות הפניות למוקדי תמיכה נפשית . המגמה הזו נובעת מ ההשלכות הפסיכולוגיות של הריחוק החברתי הממושך. בכדי להבין לעומק את חווית הבדידות בשנתיים האחרונות, שוחחתי עם ד"ר שירי דניאלס , המנהלת המקצועית של עמותת ער"ן - עזרה ראשונה נפשית מצילת חיים בטלפון ובאינטרנט.
מאת מהו"ת ישראל 19 בפברואר 2022
במציאות חסרת יציבות, שמשתנה חדשות לבקרים, עולה הצורך לסגל גמישות בניהול העסק. כל שינוי מפגיש את בעל העסק עם מצבים חדשים ולא מוכרים, המחייבים בחינה ועיצוב מחודש של תפיסות הניהול. גמישות היא שבונה את החוסן האישי והארגוני, ומאפשרת התאוששות, התארגנות מחודשת והגעה ליעדים.
מאת מיכל ליזרוביץ' 1 בפברואר 2022
"80 וארבע" היא סדרת דוקו של "כאן", העוסקת באינטרקציות של ילדים בני 4 ומבוגרים בני 80, המשולבים יחד בגן ילדים שהוקם בדיור מוגן. המסר של מומחי החינוך והגריאטריה בסדרה הוא ברור - נוכחות ילדים בסביבת אוכלוסייה זקנה משפרת את המצב הרגשי, הקוגנטיבי והגופני של שתי הקבוצות.  נזכרתי בסדרה הזו מספר פעמים לאורך השנה האחרונה, כאשר שמעתי על קשישים שחוו בדידות בסגרים, כאשר מהו"ת קיבלה פניות להדרכת מתנדבים מלווי דיירים ותיקים בבניינים, כאשר הייתי ספונה בבית עם משפחתי כשסופת 'כרמל' או "אלפיס" השתוללה.
מאת מיכל ליזרוביץ' 25 בינואר 2022
"התחושה שלי היא שבגל הנוכחי הקצב של האירועים ומהירות השינויים הם משהו שלא חווינו בגלים הקודמים. זה מצריך גמישות מאוד גדולה והתאמה מהירה למצב משתנה באופן תדיר" שיחה עם טל פסטרנק-מגנזי, עו"ס ומומחית חוסן